Casa Naţională de Pensii Publice este instituţia publică din România care acordă pensii şi alte prestaţii de asigurări sociale cuvenite persoanelor cuprinse în sistemul public de pensii şi al accidentelor de muncă şi bolilor profesionale, prin intermediul caselor teritoriale de pensii, precum și o serie de indemnizaţii cu caracter reparatoriu, stabilite prin legi speciale.
Casa de pensie este o institutie publica autonoma cu rol fundamental în susţinerea financiară a persoanelor vârstnice din Romania.
Casa de pensii noutati in 2024
Ca noutati cu privire la indicatorii de calcul utilizati in anumite situatii de casele de pensii din teritoriu subliniem in cele ce urmeaza noutatile valabile in 2024 conform cu rapoartele si indicatorii oficiali:
Câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat este de: 7.567 lei – începând cu 1 ianuarie 2024.
Venitul minim lunar asigurat în baza contractului de asigurare socială este de 3.300 lei (valoarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată începând cu data de 1 octombrie 2023). Cuantumul contribuției de asigurări sociale aferent acestui venit este de 825 lei.
Valoarea punctului de pensie este de: 2.032 lei conform cu raportul oficial al casei de pensie Bucuresti.
Venitul impozabil lunar din pensii se stabileşte prin deducerea din venitul din pensie a sumei neimpozabile lunare de 2.000 lei. Veniturile lunare din pensii sub nivelul de 2.000 lei NU sunt supuse impozitării cu 10%.
Pensia anticipata – Casa de pensii
Pensia anticipată se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, dacă aţi realizat un stagiu de cotizare cu cel putin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare.
În sistemul public de pensii din România plata pensiei se face lunar, în moneda naţională, personal titularului, tutorelui sau curatorului acestuia, persoanei căreia i s-a încredinţat sau i s-a dat în plasament copilul urmaş sau, după caz, mandatarului desemnat prin procură specială.
Direcţia Comunicare şi Relaţii Publice – Casa de pensie
- Telefon: 031.828.88.00
- Relatii internationale: Telefon: 021.311.80.47
Verificare vechime in munca online
Pentru a verifica vechimea in munca acumulata este necesar sa urmarim anumiti pasi pe site-ul oficial al Casei nationale de pensii din Romania:
1. Primul pas este autentificarea în contul de utilizator. Apeşi pe butonul „Autentificare” din colţul din dreapta-sus al site-ului www.cnpp.ro. Se va deschide o pagină în care vei introduce e-mail-ul şi parola pe care le-ai setat pentru contul tău, iar apoi vei apăsa pe „Autentificare”.
2. Odată intrat în cont, vei avea la dispoziţie un meniu în partea stângă a paginii. În meniu, selectezi „Datele mele din sistemul public de pensii”.
3. În acea secţiune, poţi alege fie un document cu stagiile lunare de cotizare înregistrate în evidenţele CNPP începând cu aprilie 2001, fie un document cu stagiile anuale de cotizare. Intri pe stagii lunare sau pe stagii anuale şi apoi apeşi pe „Generează raport actualizat”.
Pensia pe caz de boala sau pensia de invaliditate
Cine are dreptul la pensie de invaliditate?
Pot beneficia de pensie de invaliditate persoanele care şi-au pierdut total sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă din cauza:
- accidentelor de muncă şi bolilor profesionale, conform legii;
- neoplaziilor, schizofreniei sau SIDA;
- bolilor obişnuite şi accidentelor care nu au legătură cu munca.
Au dreptul la pensie de invaliditate, indiferent de stagiul de cotizare realizat, cu condiţia pierderii totale sau cel puţin jumătate din capacitatea de muncă din diferite cauze, persoanele care:
a) și-au pierdut capacitatea de muncă din cauza:
- unor boli obişnuite sau a unor accidente care nu au legătură cu munca;
- accidentelor de muncă şi bolilor profesionale, conform Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, cu modificările şi completările ulterioare (inclusiv elevii, ucenicii şi studenţii, în timpul şi din cauza practicii profesionale, respectiv participanţii la lupta pentru victoria Revoluţiei din Decembrie 1989 ori înlegătură cu evenimentele revoluţionare din decembrie 1989, care erau cuprinşi într-un sistem de asigurări sociale anterior datei ivirii invalidităţii din această cauză);
- neoplaziilor, schizofreniei şi SIDA;
- satisfacerii serviciul militar ca militar în termen sau militar, cu termen redus, pe durata legal stabilită.
b) Au realizat un stagiu de cotizare în condiţii de handicap (grav şi accentuat) preexistent calităţii de asigurat şi nevăzătorii.
Urmareste pe larg detalii despre: Vechime minima pentru Pensia pe caz de boala
Casa de pensii din Romania este institutia care se ocupa de calcularea pensiilor pentru toti cei care au contribuit la sistemul public de pensie. Pe site-ul oficial al casei de pensie regasiti toate datele actualizate conform cu legislatia in viguare.
website oficial: cnpp.ro